Jakie są rodzaje pieczywa? Chrupkie, bezglutenowe, pełnoziarniste

Jakie są rodzaje pieczywa? Chrupkie, bezglutenowe, pełnoziarniste

Pieczywo to podstawowy składnik codziennego żywienia. Rodzajów pieczywa jest wiele. W naszym artykule opisujemy jego rodzaje. Mieszane, żytnie, a może pszenne? Chrupkie, razowe, a może chleb czosnkowy? Odkryj z nami świat pieczywa i zdobądź niezbędną wiedzę w tym zakresie. Zapraszamy do lektury naszego tekstu!

Jakie są rodzaje pieczywa?

Do najpowszechniejszych rodzajów pieczywa zalicza się:

  • mieszane,

  • żytnie,

  • pszenne.

Poza tym może być zwykłe – chleb razowy, pszenny, bagietki, bułki, wyborowe – z tłuszczem, cukrem i masą jajeczną (kajzerki, rogale, bułka wrocławska, chleb tostowy) oraz cukiernicze – maślane rogale, bułki czy chałka.

Pieczywo mieszane

Pieczywo mieszane jest popularne i dostępne w piekarniach i sklepach. Jest dobrym zamiennikiem dla jasnego chleba. Składa się z połączenia mąki pszennej i żytniej w różnych proporcjach. Mogą nim być zarówno chleb, jak i bułki. Dzieli się na chleb:

  • praski,

  • poznański,

  • zakopiański,

  • mazowiecki,

  • łęczycki,

  • kaszubski,

  • wiejski,

  • krakowski,

  • mleczny,

  • baltonowski.

Pieczywo pszenne

Pieczywo pszenne produkuje się z czystej mąki pszennej. Ma jasny kolor, a przy tym jest lekkie i ma delikatny smak. W ten sposób można przygotować tosty na śniadanie. W przypadku posiadania tostera możesz do niego dodać owocowe przetwory czy miód. Można go także stworzyć samodzielnie za pomocą piekarnika. Pieczywo pszenne to również wypieki:

  • bułki,

  • bagietki,

  • chałki,

  • drożdżówki,

  • rogale.

Pieczywo żytnie

Pieczywo żytnie tworzy się z ciemnej lub jasnej mąki żytniej, soli, wody, drożdży czy na zakwasie. Oprócz tego wykorzystuje się mieszankę zakwasu czy drożdży. Dodaje się również mąkę pszenną w liczbie 10% ogólnej masy mąki. Do tego rodzaju żywności należy chleb żytni pełnoziarnisty, razowy oraz pieczywo chrupkie.

Pieczywo pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste przygotuj z mąki nieoczyszczonej. Nie usuwaj przed zmieleniem ziaren zewnętrznej warstwy, a więc okrywy nasiennej. Dlaczego? Bo składa się ze składników odżywczych, a więc błonnika, witamin i minerałów. W sytuacji mąki białej mielone jest bielmo ziarna. Przy tym odsiewane są łupiny, a więc otręby czy zarodki. W ten sposób wartości odżywcze są tracone.

Pieczywo bezglutenowe

Glutenu nie tolerują osoby, które:

  • chorują na celiakię – chorobę trzewną o genetycznym i autoimmunologicznym podłożu. Uszkodzenie kosmyków jelitowych to główny objaw tej choroby,

  • mają alergię – dochodzi do objawów skórnych,

  • mają nadwrażliwość na gluten – objawiać się może zaparciami, nudnościami, wymiotami, biegunką czy bólami brzucha.

W takim przypadku zaleca się pieczywo bezglutenowe. Składa się ono z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, prosa, kukurydzianej czy amarantusa. Warto wiedzieć, że glutenu nie zawierają: mięso, ryby owoce i warzywa, jajka, rośliny strączkowe, kasza jaglana, gryka, orzechy, ryż i nasiona.

Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe zawiera chleb, który jest posypany czosnkiem i oliwą z oliwek bądź masłem. Składa się z dodatkowych ziół, takich jak szczypiorek czy oregano. Potem jest grillowany, opiekany lub pieczony w specjalnym piecu. Najlepiej podawać go z sosem pomidorowym. Dobrym rozwiązaniem jest ketchup ekologiczny z suszonymi pomidorami.

Jakie są pozostałe rodzaje pieczywa?

Klasyfikacja niemiecka jest inna. Wyodrębnia się według niej pieczywo:

  1. zwykłe – pszenne, żytnie, mieszane,

  2. specjalne – zawierające specjalne produkty przemiału czy zboża. Mogą się także składać z pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Każde pieczywo wyróżnia się różną metodą przygotowania ciasta i wypieku czy metodą wytwarzania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.