Jakie są rodzaje pieczywa? Chrupkie, bezglutenowe, pełnoziarniste
![Jakie są rodzaje pieczywa? Chrupkie, bezglutenowe, pełnoziarniste Jakie są rodzaje pieczywa? Chrupkie, bezglutenowe, pełnoziarniste](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-273933-jakie-sa-rodzaje-pieczywa-chrupkie-bezglutenowe-pelnoziarniste.jpg)
Pieczywo to podstawowy składnik codziennego żywienia. Rodzajów pieczywa jest wiele. W naszym artykule opisujemy jego rodzaje. Mieszane, żytnie, a może pszenne? Chrupkie, razowe, a może chleb czosnkowy? Odkryj z nami świat pieczywa i zdobądź niezbędną wiedzę w tym zakresie. Zapraszamy do lektury naszego tekstu!
Jakie są rodzaje pieczywa?
Do najpowszechniejszych rodzajów pieczywa zalicza się:
mieszane,
żytnie,
pszenne.
Poza tym może być zwykłe – chleb razowy, pszenny, bagietki, bułki, wyborowe – z tłuszczem, cukrem i masą jajeczną (kajzerki, rogale, bułka wrocławska, chleb tostowy) oraz cukiernicze – maślane rogale, bułki czy chałka.
Pieczywo mieszane
Pieczywo mieszane jest popularne i dostępne w piekarniach i sklepach. Jest dobrym zamiennikiem dla jasnego chleba. Składa się z połączenia mąki pszennej i żytniej w różnych proporcjach. Mogą nim być zarówno chleb, jak i bułki. Dzieli się na chleb:
praski,
poznański,
zakopiański,
mazowiecki,
łęczycki,
kaszubski,
wiejski,
krakowski,
mleczny,
baltonowski.
Pieczywo pszenne
Pieczywo pszenne produkuje się z czystej mąki pszennej. Ma jasny kolor, a przy tym jest lekkie i ma delikatny smak. W ten sposób można przygotować tosty na śniadanie. W przypadku posiadania tostera możesz do niego dodać owocowe przetwory czy miód. Można go także stworzyć samodzielnie za pomocą piekarnika. Pieczywo pszenne to również wypieki:
bułki,
bagietki,
chałki,
drożdżówki,
rogale.
Pieczywo żytnie
Pieczywo żytnie tworzy się z ciemnej lub jasnej mąki żytniej, soli, wody, drożdży czy na zakwasie. Oprócz tego wykorzystuje się mieszankę zakwasu czy drożdży. Dodaje się również mąkę pszenną w liczbie 10% ogólnej masy mąki. Do tego rodzaju żywności należy chleb żytni pełnoziarnisty, razowy oraz pieczywo chrupkie.
Pieczywo pełnoziarniste
Pieczywo pełnoziarniste przygotuj z mąki nieoczyszczonej. Nie usuwaj przed zmieleniem ziaren zewnętrznej warstwy, a więc okrywy nasiennej. Dlaczego? Bo składa się ze składników odżywczych, a więc błonnika, witamin i minerałów. W sytuacji mąki białej mielone jest bielmo ziarna. Przy tym odsiewane są łupiny, a więc otręby czy zarodki. W ten sposób wartości odżywcze są tracone.
Pieczywo bezglutenowe
Glutenu nie tolerują osoby, które:
chorują na celiakię – chorobę trzewną o genetycznym i autoimmunologicznym podłożu. Uszkodzenie kosmyków jelitowych to główny objaw tej choroby,
mają alergię – dochodzi do objawów skórnych,
mają nadwrażliwość na gluten – objawiać się może zaparciami, nudnościami, wymiotami, biegunką czy bólami brzucha.
W takim przypadku zaleca się pieczywo bezglutenowe. Składa się ono z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, prosa, kukurydzianej czy amarantusa. Warto wiedzieć, że glutenu nie zawierają: mięso, ryby owoce i warzywa, jajka, rośliny strączkowe, kasza jaglana, gryka, orzechy, ryż i nasiona.
Pieczywo czosnkowe
Pieczywo czosnkowe zawiera chleb, który jest posypany czosnkiem i oliwą z oliwek bądź masłem. Składa się z dodatkowych ziół, takich jak szczypiorek czy oregano. Potem jest grillowany, opiekany lub pieczony w specjalnym piecu. Najlepiej podawać go z sosem pomidorowym. Dobrym rozwiązaniem jest ketchup ekologiczny z suszonymi pomidorami.
Jakie są pozostałe rodzaje pieczywa?
Klasyfikacja niemiecka jest inna. Wyodrębnia się według niej pieczywo:
zwykłe – pszenne, żytnie, mieszane,
specjalne – zawierające specjalne produkty przemiału czy zboża. Mogą się także składać z pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Każde pieczywo wyróżnia się różną metodą przygotowania ciasta i wypieku czy metodą wytwarzania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana